Iedereen moet hacken
04 FEB 2016 • Blog door Jan van Tienen • CJP
Mensen die kwaad willen, kunnen ons door onze smartphones steeds makkelijker in de gaten houden. Dat stelt Ine Gevers, artistiek directeur van kunstmanifestatie Hacking Habitat. De oplossing: je eigen leven hacken.
Waarom we moeten life-hacken:
1. Er zijn steeds meer systemen die ons leven en vrijheid beperken.
Door onze smartphones leven we bijvoorbeeld steeds meer in een surveillance society. Onze fancy telefoons zijn de nieuwe Big Brother: een manier om ons allemaal in de gaten te houden. Bedrijven als Google en Facebook sturen onze data door naar de NSA. Het gevolg daarvan is dat je privacyniveau lachwekkend laag is. Met vier datapunten van je smartphone (waar je was en wanneer je daar was) kunnen de meeste bezitters ervan geïdentificeerd worden. Bovendien kunnen mensen je telefoon in een opnameapparaat veranderen, en zo meeluisteren met wat je doet. Als dit niet eng klinkt, bedenk dan wat het offline equivalent zou zijn: iemand die je huis binnenkomt, je op straat achtervolgt om te zien waar je allemaal heen gaat en iemand die al je gesprekken met vrienden afluistert.
2. Life-hacks zijn een manier om die vrijheid terug te krijgen.
Veel mensen associëren life-hacks met geinige plaatjes op het internet, die uitleggen hoe je je was snel droog krijgt. Dat is niet hoe Ine Gevers de term bedoelt. ‘De term life-hack is nu gekaapt door reclamemakers, maar het is eigenlijk een levensinstelling die zo oud is als de mens.’ Technisch gesproken is een life-hack een manier om je omgeving en de systemen erin dusdanig te beïnvloeden dat die systemen vóór je gaan werken, in plaats van tegen je. Een manier voor mensen zonder macht om zich te wapenen tegen mensen mét macht. In onze wereld betekent het dat ‘gewone’ burgers tegen enorme techbedrijven en overheden.
3. Life-hacks staan voor een positieve levensinstelling.
Als je je eigen leven kritisch bekijkt en nadenkt over hoe de systemen om je heen in jouw voordeel kunnen werken, sta je op een positieve, intelligente en constructieve manier in het leven.
Hoe we moeten life-hacken:
1. Door goed om je heen te kijken.
Mensen moeten de systemen die hen controleren leren herkennen en onderscheiden, vindt Gevers. ‘In de aanloop naar Hacking Habitat hebben we met verschillende groepen mensen life-hack-sessies gehouden’, legt Gevers uit. ‘Met groepen van zestig tot zeventig mensen en verschillende kunstenaars spraken we over problemen waar veel mensen tegenaan lopen: schuld, bureaucratie, of afgenomen bewegingsvrijheid.’ Tijdens die sessies kwamen mensen tot oplossingen om hun eigen armoede aan te pakken, maar ook tot manieren om anders om te gaan met bureaucratie in de zorg, of een lening te kunnen krijgen van een bank.
2. Door Hacking Habitat te bezoeken.
De tentoonstelling laat werk zien van meer dan tachtig kunstenaars uit binnen- en buitenland, die hebben nagedacht over de systemen en technologieën die de maatschappij beïnvloeden en beperken. Hun werk en visie helpen je inspiratie te krijgen om op een andere manier naar je eigen leven te kijken. Een goed voorbeeld is het werk van Melanie Bonajo. Zij ondervroeg jongeren tot 18 jaar en ouderen boven de 70 jaar over de rol die technologie in hun leven speelt. Op die manier kom je tot inzichten over sommige dingen die heel vanzelfsprekend aanvoelen, maar die dat niet zijn.
Lees meer op de website van CJP…
Met je CJP-pas krijg je tot € 7,50 korting.