Bonajo

Over Hacking Habitat

Let op! De tentoonstelling HACKING HABITAT is sinds 6 juni 2016 gesloten. De bijbehorende publicatie is nog te koop via de online winkel.

HACKING HABITAT – ART OF CONTROL

Noem een actuele kwestie en hij komt aan bod in de tentoonstelling Hacking Habitat. Big data, opkomst van de surveillance staat en einde van privacy, het democratisch tekort in een wereld gerund door multinationals, sluiten van de Europese grenzen, tot en met het opgebruiken van onze planeet. De verbinding tussen deze grote thema’s is de overheersende rol die technologie daarin speelt. En wat kunstenaars eraan doen om die rol bij te buigen door in te grijpen in technologie en leven, door hun omgeving als het ware terug te hacken.

Om te kunnen hacken moeten we eerst de systemen die ons omgeven leren kennen. En de vraag stellen: hoever reikt de controle van hightech netwerken over onze samenleving?

We raken de regie over ons leven kwijt aan instituten en systemen. Overal hangen bewakingscamera’s die onze gezichten registreren. Facebook regisseert ons sociale leven en Google stuurt ons zonder omwegen naar de volgende aankoop. De NSA en AIVD surveilleren op grote schaal en financiële transacties van banken worden niet door mensen, maar door algoritmes aangestuurd. Het is de hoogste tijd om de controle terug te pakken – onze habitat te hacken. Niet door te strijden tegen technologie, maar door die in ons voordeel te gebruiken.

Hacking Habitat maakt ons bewust van de remote control maatschappij, en probeert het tij te keren op creatieve, soms humoristische manieren.

Ruim 80 geëngageerde kunstenaars onder wie Fernando Sanchez Castillo, Melanie Bonajo, Angelica Mesiti en William Kentridge komen met inspirerende voorstellen. Zij maken de controle voelbaar, hoorbaar en zichtbaar, komen met een krachtig tegengeluid – en laten zien hoe we de regie weer zelf in handen kunnen nemen.

HACKING HABITAT film in samenwerking met Gemeente Utrecht IZ ter presentatie op het Europees Parlement in verband met Nederland EU Voorzitter 2016