publicatie hacking habitat boek

Presentatie boek

HACKING HABITAT. Art of Control

Utrecht – Op dinsdag 16 februari vindt de boekpresentatie Hacking Habitat. Art of Control plaats van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Raadzaal van de Universiteit Utrecht. De publicatie is een uitgave van Stichting Niet Normaal in samenwerking met strategisch onderzoeksthema Institutions for Open Societies (IOS) van Universiteit Utrecht en Nai010 uitgevers. Maarten Hajer, professor Urban Futures aan de Universiteit Utrecht spreekt een column uit en Ine Gevers, curator van Hacking Habitat, en Bas van Bavel, programmadirecteur (IOS), zullen het eerste exemplaar aanbieden aan Denise Ferreira da Silva, professor ethiek en sociale rechtvaardigheid aan de British Colombia Universiteit in Canada.  

Wetenschap ontmoet kunst

Strategisch onderzoeksthema Institutions for Open Societies van Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de spelregels van het menselijke verkeer. Daarbij gaat het om formele regels, zoals wetten, maar ook informele regels zoals normen, waarden, gewoontes en de bijbehorende netwerken en organisaties. Die maken een open, democratische en gelijkwaardige samenleving mogelijk, of juist niet. Het stelt vertrouwen, legitimiteit, samenwerking en gelijkwaardigheid aan de orde. Hacking Habitat doet als grootschalig internationale tentoonstelling hetzelfde maar gebruikt een andere, zintuigelijke vocabulaire. In het boek en in de tentoonstelling HACKING HABITAT. Art of Control komen beide werelden samen.

De publicatie

In een reeks verkennende en overtuigende essays van 13 gerenommeerde wetenschappers en auteurs onder wie Saskia Sassen, Tomáš Sedláček, Nabil Ahmed, Huub Dijstelbloem, Stefania Milan en Robin Celikates maakt HACKING HABITAT ons bewust van waar we ons bevinden en wat te doen om aan de voortschrijdende gijzeling te ontsnappen. Vier grote thema’s van onze tijd nader uitgediept: Data and Surveillance, Finance and its Logics, Destructive Forces at Work en Violence and its Counterstrikes. Een deel van de auteurs zijn wetenschappers verbonden aan het strategisch onderzoeksthema Institutions for Open Societies van Universiteit Utrecht zoals Jolle Demmers (Centre for Conflict Studies), en Mirko Tobias Schaefer (Utrecht Data School). In de redactie zaten ook Iris van der Tuin en Dennis Kerckhoffs beide van Liberal Arts en Sciences van Universiteit Utrecht.

Dit rijk geïllustreerde boek presenteert werk van 86 internationale kunstenaars op het snijvlak van kunst, technologie en sociale verandering, onder wie Forensic Architecture, Joseph Beuys, Melanie Bonajo, James Bridle, Felix Burger, Cristina Lucas, Centre for Political Beauty, Johan Grimonprez, Susan Hiller, Samson Kambalu, William Kentridge, Laura Kurgan, Metahaven, Pedro Reyes, Stanza en Fernando Sanchez Castillo.

Praktische informatie

De publicatie verschijnt in een Engelse versie als paperback/ e-book. Beide edities zijn rijk geïllustreerd met prachtige foto’s van de kunstwerken. Het ontwerp van het boek is van ontwerpbureau Autobahn. Gedrukte Engelse editie: € 29,95.  Engels e-book €19,95. Bestellen kan vanaf 16 februari via de website www.hackinghabitat.nl en via www.nai010.nl.