DE KANS DAT JIJ ER BENT IS ONS BEKEND

De Nationale Verjaardagskalender - SETUP

Hij wacht op jou. Voor hem geen verrassing, dus ongeduldig is hij niet. Verheugd, dat is juister uitgedrukt. Hij is niet zomaar iemand. Hij is iemand die we eigenlijk allemaal wel zouden willen zijn. Zoveel kennis, zoveel vermogen tot waarnemen, zoveel waarheid. Hij is echt en jij gaat hem ontmoeten.

De achtergrond: een miljoen Nederlanders
Steeds meer overheden en bedrijven verzamelen op grote schaal persoonlijke data. Tegelijkertijd kwamen er in het afgelopen jaar veel databaselekken, obscure data-analyses en ethische bezwaren aan het licht. Hoe moeten we omgaan met deze ontwikkelingen, die veelal niet zichtbaar zijn?

Deze ontwikkelingen vormden voor SETUP de aanleiding voor het project De Nationale Verjaardagskalender: een database met de namen, adressen en verjaardagen van Nederlanders erin. Met cadeausuggesties op basis van profiling-algoritmes. In zes hackathons verzamelde SETUP data van bijna een miljoen Nederlanders. De data is gescraped van voetbalverenigingen tot sites als Schoolbank.nl.

In het begin van het project was al duidelijk dat SETUP om veiligheidsredenen de database niet openbaar kon aanbieden op het internet. Om toch op gecontroleerde wijze toegang te geven tot de database, is er samenwerking gezocht met theatermakers Ingrid Govers en Margit Odems. Zij hebben een interactieve performance gemaakt die de werking van big data voor een breed publiek inzichtelijk en invoelbaar maakt.

Over de makers
De voorstellingen van theatermaker Margit Odems (1987) laten zich kenmerken door het feit dat het publiek niet alleen toeschouwer is, maar een onmisbaar onderdeel van de voorstelling. Ze heeft een fascinatie voor de mens die zich bevindt in een systeem waar hij niet direct voor gekozen heeft, maar waar hij ook niet zomaar uitstapt. In 2015 stond zij op Festival Over het IJ met de performance Kijkreizen.

Ingrid Govers (1984) werkte als theatervormgever voor gezelschappen als Beumer en Drost en Berg en Bos. Naast haar werk als theatervormgever maakt zij ook autonoom werk op het grensgebied van theater en beeldende kunst. Hierin onderzoekt zij veelal toevalligheden in systemen. Met haar heldere beeldtaal weet ze ingewikkelde processen als big data tastbaar te maken.

Details
De ervaring duurt 20 minuten, en er kunnen 8 personen tegelijk deelnemen.

‌• 14.30 uur speelronde 1

‌• 15.15 uur speelronde 2

‌• 16.00 uur speelronde 3

‌• 16.45 uur speelronde 4

‌• 17.30 uur speelronde 5

Crew

Concept & performance: Margit Odems
Concept & vormgeving: Ingrid Govers
Technische productie: Studio Oneseconds
Begeleiding: Ellen Bijsterbosch
In opdracht van: SETUP

Met dank aan

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
SIDN fonds
Stichting Democratie & Media
Gemeente Utrecht
Provincie Utrecht
The Privacy Company

dav