ahmetogut

Ahmet Öğüt

Het werk van Ahmet Öğüt is politiek, al omschrijft hij het zelf liever als ‘sociaal’. Hoe mensen in een samenleving samen leven – en hoe dat ook anders, misschien wel beter zou kunnen, is wat hem interesseert. Met een werk als The Swinging Doors levert hij commentaar op corruptie, politiegeweld, censuur en andere sociale misstanden.

Zijn achtergrond, als Koerdische Turk geboren in het door burgeroorlog geteisterd Diyarbakir, speelt een rol. “Stel je een plaats voor waar basisschoolkinderen verhoord worden omdat ze deelnemen aan de schilderwedstrijd op de Internationale dag van de Vrede,” aldus Ögüt. Het is maar één voorbeeld van zijn door militaire dwang getekende jeugd.

De kunstenaar probeert de wereld ook een beetje beter te maken met projecten als de Silent University. Hier kunnen vluchtelingen, asielzoekers en migranten kennis uitwisselen in plaats van hun dagen in leegheid te slijten. Ook werkte Öğüt mee aan de ontwikkeling van open source software om computers met oogbewegingen te besturen, een uitkomst voor ALS-patiënten.

www.ahmetogut.com